Oskarshamns-Tidningen 24 september 2002

Full pott i augusti för släktforskare


Foto: Roger Carlsson

Släktforskaren Sam Blixt deltog i augusti i den nordamerikanska släktforskarkongressen i Ontario utanför Los Angelses. Vid besöket i USA fick han tillfälle att demonstrera PLF:s datarkiv som innehåller drygt tre miljoner poster

Först deltagande i en släktforskarkongress i USA, sedan riksstämma i Dalarna för Sveriges släktforskarförbund och till sist mottagande av ett kulturpris av Horns marknadförening.

-Augusti är den roligaste månad jag upplevt i hela mitt liv, förklarar Sam Blixt.

- I 20 år har Sam Blixt sysslat med släktforskning. Han har varit med att bygga upp PLF (Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum) i Oskarshamn som är världens  största regionala databas för släktforskning med över tre miljoner poster.  För två år sedan valdes han in i styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund. Vid riksstämman i Dalarna i slutet av augusti omvaldes han för ytterligare två år i styrelsen.

Besök i svenskstad

I början av augusti var Sam Blixt en av tre representanter för släktforskarförbundet vid den nordamerikanska släkforskarkongressen i Ontario utanför Los Angeles.
- Men innan vi kom dit gjorde vi ett besök i svenskstaden Kingsburg. Många av invånarna har förfäder som utvandrat från Småland och Öland. Staden är än idag mycket svenskinfluerad. En del invånare talade lite svenska och man spelade också svensk musik.


"Smolaening"

:På en gymnasieskolan i staden, som har mellan 10 000 och 15 000  invånare fick Sam Blixt tillfälle att demonstrera  PLF:s databas. Dessutom var han uppkopplad till internet.
- Vi fick många frågor om förfäder och eventuella släktingar i Sverige. Bland annat fick jag en fråga om födelseplatsen för en Peter Olaus Olausson. Den som frågade hade hållit på och letat i 20 år och kände till födelsedatum och föröldrarnas namn. Men födelseorten var okänd. I immigrationshandlingarna stod bara "smolaening".
Sam Blixt sökte på födelsedatum i PLF:s databas och fick då hela 24 träffar. Men bara en stämde med den sökta personens namn och föräldrarnas namn. Det visade sig att mannen var född i Figgemålen i Kristvalla i Nybro kommun.
Några veckor innan avresan till USA fick Sam Blixt en mailförfrågan  från två systrar i USA som ville ha uppgifter om en släkting som var född i Skrikebo utanför Oskarshamn.
- När jag började söka efter uppgifter om mannen visade det sig att hans far var min farmors mormors far och deras mormors farfars far. Nu träffade jag systrarna i Ontario. De berättade att jag var den första släkting de träffat som var född i Sverige, förutom deras förfäder som emigrerat till USA.


- Vistelsen i USA inkluderade också bland annat ett tre dagar långt besök i Salt Lake City som är något av släktforskarnas Mecka.  Här finns bland annat mikrofilm för kyrkoböcker i hela världen.
- Hit åker släktforskare från hela värden. Arkivet har olika avdelningar, till exempel en skandinavisk, en för Baltikum och Finland, en för Storbrittanien.
Under tre dagar hjälpte vi personer som ville söka efter sina  släktingar. Många  uppgifter fanns bara i PLF:s arkiv.

Kulturpris

I slutet av månaden tilldelades han, tillsammans med två släktforskare från Linköping,  Horns marknadsförenings kulturpris för 2002 på 1 000 kronor.  Motiveringen löd "för insatser på släktforskningens område som stimulerat människor i södra Kinda att söka sina rötter".
-Det har var nog den roligaste månaden i hela mitt liv, sammanfattar Sam Blixt.

Leif Lundqvist

Tillbaka till Sams hemsida