Kronologisk resebeskrivning

Vi som deltog i resan var de som Du ser på bilden nedan från vänster Olof Cronberg, DIS, Sam Blixt, Lisa Qviberg, Genealogiska Föreningen, Ted Rosvall, Anneli Andersson, Dalslandsprojektet, Melleruds Museum, Anna-Lena Hultman, Charlotte Börjesson, Släktdata och Hans Egeskog. Sam, Ted, Anna-Lena och Hans representerade Sveriges Släktforskarförbund.

Den gemensamma delen av resan startade i Landvetter, Göteborg den 3 augusti kl 06.00. Vi flög först till Amsterdam, där Lisa Qviberg från GF anslöt. Därifrån fortsatte flygresan mot Los Angeles, via Island, Grönland, med andra ord, området mellan Atlanten och Norra Ishavet, där man tydligt såg isbergen, det var fantastiskt. Därefter flög vi över nordöstra Canada ned mot de nordliga staterna i USA, väster om Minnesota. Efter elva timmars flygning landade vi i Los Angeles.

I Los Angeles hämtade vi ut hyrbilar och körde sedan upp till Santa Maria, inte långt från Stilla Havet. Där övernattade vi första gången. Dagen därpå, den 4 augusti fortsatte vi till Hearst Castel, ett högt beläget slott, som byggdes omkring 1920, vägen dit var en enkelriktad serpentinväg med mycket kurvor och få räcken. Slottet var mycket luxuöst med många rum och bekvämligheter. Se karta över västra USA.

Efter besöket på slottet fortsatte vi ned till Stilla Havet, där vi svalkade av oss genom att simma mot de höga vågorna. Därefter körde vi längs Stilla Havet på serpentinvägar efter klipporna, gamla vägen norrut mot Monterey.

Måndagen den 5 augusti fortsatte vi österut och därefter söderut mot svenskstaden Kingsburg, där nästan allting var svenskt, ja man talade en del svenska och spelade svensk musik. Där blev vi även mottagna av handelskammaren och därefter av Hans och mitt värdpar Bill och Judy Ostrom. De odlade vindruvor, som de levererar till det välkända russinföretaget Sunmaid.

Judy och Bill hade bjudit in några vänner och bekanta på kvällen, det var trevligt att prata med paret Ostrom och gästerna. Senare på kvällen kunde jag hitta föräldrarna till en av gästernas mormor. Föräldrarna var från Horn i Östergötland, Carolyn Leven hade sökt efter dessa i flera år, men först nu hittade vi dem i PLF's databas. Föräldrarna var torparen Johan Peter Persson och Greta Augusta Gustafsdotter, Sjösätter, Horn. I databasen hittade vi också att Greta Augusta Gustafsdotter som änka flyttade till Norra Amerika 1892, vilket Carolyn inte hade kännedom om.

På tisdagen hade vi den första demonstrationen på en högskola i Kingsburg. Dit kom det många som sökte sina förfäder och eventuella släktingar i Sverige. Bland andra var där en man som sökte efter födelseplatsen för en Peter Olaus Olausson, 'smolaening'. Han var född den 22 mars 1848, föräldrarna var angivna men inte födelseplats eller socken. Jag sökte i PLF-databasen på födelsedatum och fick 24 träffar.

En av dessa var den vi sökte, där stämde förutom födelsedatum, även barnets namn liksom föräldrarnas namn. Födelseplatsen var Figgemålen, Kristvalla. Den som hade sökt efter födelseplatsen mycket länge var Mary Parker, Las Vegas

Kvällens program bestod av en potlock, som innebär att man har någon form av knytkalas. Även denna kväll övernattade vi hos våra värdar.

Följande dag, onsdagen fortsatte vi vår bilresa ned mot Los Angeles och Ontario där vi skulle övervara den nordamerikanska släktforskarkongressen i Ontario Convention Center. Den hade börjat på onsdagen, men vi startade på torsdagen 8 augusti och var kvar där tills den stängde på lördagskvällen. Redan på torsdagsförmiddagen dök min sedan två veckor nya släkting, Marie Ambrosius upp och dessutom hennes syster, Marjorie Ferrin från Colorado Springs, Colorado. Marjorie hade gått upp redan kl 4 på morgonen för att flyga till Los Angeles och träffa sin ganska nyfunna släkting från Sverige. Jag var den första släktingen de träffat som var född i Sverige, förutom deras förfäder som emigrerat till USA.

Till släktforskardagarna i Ontario kom det många som sökte sina rötter i Sverige eller nu levande släktingar i Sverige. Bland andra Elsa Moberg Cox, som jag träffat i Oskarshamn, veckan före midsommar.

Lördagen den 10 augusti, efter konferensens slut fortsatte vi till Kingman i västra Arizona. Söndagen den 11 besökte vi Grand Canyon National Park. Vi sov över i Page och fortsatte dagen efter till Bryce Canyon Nat. Park och övernattade i Kanab tisdagen den 13 augusti besökte vi Zion National Park och fortsatte sedan till Las Vegas. På onsdagen lämnade vi bilarna i Las Vegas och flög vidare till Salt Lake City där vi besökte Family History Center redan på onsdagskvällen. Vi var där torsdag, fredag och lördag för att hjälpa svenskamerikaner att hitta sina rötter i olika databaser och kanske också hitta nu levande släktingar i Sverige.

I Salt Lake City träffade jag Jaret Gustafson, som i maj hade medverkat i radioprogrammet Gunnars värld. I detta radioprogram medverkade jag under temat 'Släktforska med Sam Blixt'.

På torsdagskvällen bjöd Jaret Gustafson med fru ut mig på middag med en yngre broder med fru, en svåger som blivit änkling, en syster med make samt Jarets dotter och hennes man, vi var således totalt tio personer. Från vänster på bilden ses Jarets fru, Diane G, Jarets svägerska Carol Gustafson, LG Gustafson, Fran Wankier, svåger till Jaret, Tom Carrol, en annan svåger, Jarets syster Ramona Carrol, Jarets måg Kent Reichmann, dottern Karina Reichman, jag och Jaret.

På söndagsmorgonen var vi inbjudna att deltaga i en över hela USA TV-sänd konsert från Tabernaklet i Salt Lake City, efter detta gjorde vi en rundvandring i parken med svensk guide och besökte några kyrkor och en stor kongresshall. Kl 11.15 var det dags att åka ut till flygplatsen. Vi flög sedan till Minneapolis i Minnesota där vi fick vänta fyra timmar på nästa plan mot Amsterdam, för att sedan flyga mot Göteborg.

Se även Ted Rosvalls resebrev.