Besök hos Alice Johansson den 16 september 2000
Lördagen den 16 september besökte jag min och mina klasskamraters lärarinna i första och andra klass i Järeda skola 1941-43, Alice Johansson, för att överlämna blommor från deltagarna i skolträffen den 17 juni 2000.

Hon var mycket pigg för sin ålder och kunde tydligt höra vad jag berättade, hon kunde även läsa utan glasögon. Dessa använde hon endast då hon skulle titta på fotografierna, som jag visade henne från skolträffen.

Då jag pratade med henne om tiden i Järnforsen och Järeda, kände hon igen namnen på många, som bodde i Järnforsen under den tid hon var lärarinna i Järeda, 1931-1947.

Hon kände även igen fotografier på till exempel Hultin & Karlssons affär, och de som arbetade där bland annat Henning Jonsson, Sven Hultin med flera, hon kom även ihåg charkuteristen Venzel Lövkvist, Arandor Rydstrand, Gunnar Gustavsson, Sven Haag med flera.

På fotografierna från skolfesten kände hon givetvis igen kyrkan, men även stenmuren runt kyrkogården, björkarna nordost om kyrkogården och Järnsjön.

Hon kom också ihåg att pojkarna sparkade boll på grusplanen framför porten till kyrkogården och att vi lekte i björkdungen nordost om kyrkogården.

 
Tillbaka till Järeda skola

Till Sams hemsida

Denna bild är tagen på balkongen till Alice Johanssons lägenhet på Björkebogården i Knäred, då jag överlämnar blommor från klassfesten, som vi hade i Järeda-Järnforsen den 17 juni 2000.

När jag skulle åka hem, bad Alice att jag skulle öppna locket till en porslinskarott. I denna låg det ett femtiotal ihoprullade papperslappar. Hon bad att jag skulle ta en sådan. Det var ett bibelord som hon hade klippt ur en tidning. Se bilden nedan. Detta var karaktäristiskt för Alice.