Den kände prästen, föreläsaren och författaren Malte Blaxhult har givit ut en ny bok.

Den heter Minas 1800-tal mitt 1900-tal och innehåller en beskrivning av Maria Wilhelmina "Mina" Carlsdotters liv under 1800-talet från Vena till Amerika, samt författarens eget liv under 1900-talet.

Mina föddes den 17 december 1826 i Dalsebo by, Vena socken, Sevede härad. Hennes liv slutade den 20 augusti 1915 i Amerika.

Det är en berättelse om olika förutsättningar och möjligheter och innehåller både humor och allvar. Malte Blaxhult har en speciell förmåga att skriva och berätta så att man faktiskt ser människorna framför sig. Han berättar på ett fängslande sätt om många olika människors liv och de platser där de liksom han bott och verkat.

För att belysa detta väljer jag att citera ett stycke ur boken, där han berättar om olika jordfästningar. "En annan jordfästning, som sitter kvar i minnet var när en gammal skutskeppare var död och en av hans trogna arbetskamrater steg fram till graven och under djup rörelse sa: Käre vän, länge fick du segla nu får du äntligen ro. För mitt inre öga såg jag den arme mannen sitta vid sina åror in i all evighet."

Boken innehåller även en enkel studieplan för den som själv vill skriva någonting om sin egen anfader eller anmoder, antingen själv eller kanske hellre i en grupp.

Boken kan beställas av författaren direkt: Malte Blaxhult, Regementsgatan 20 D, 575 31 EKSJÖ eller på telefon 0381-148 86 eller 0381-802 35.

Boken kostar 100 kronor plus frakt.

Tillbaka till Sams hemsida