Barometern-OT den 7 december 2005

Bild
CD-skiva för länets alla släktforskare
Släktforskaren Sam Blixt är stolt över PLF:s register. "Det finns inget annat register i hela Sverige, ja kanske inte i hela världen, som har det här omfånget".
FOTO: ROGER CARLSSON, OSKARSHAMNS-TIDNINGEN den 7 december 2005

Sugen att ta reda på när farfars far föddes? Det är möjligt nu när Person- och lokalhistoriskt forskarcentrum i Oskarshamn släpper ett gigantiskt register på CD.

Sedan 1983 har hundratals ideella medlemmar i Person- och lokalhistoriskt forskarcentrum
i Oskarshamn, PLF, arbetat med att sätta samman ett register över födda, döda och vigda i Kalmar län med omnejd. Uppgifterna sträcker sig i viss mån ända tillbaka till 1620 och fram till 1930 bland födda och vigda. När det gäller döda går det i vissa fall ända fram till 1990-talet.
På tisdagen anlände tusentals cd-skivor till PLF:s kontor i Oskarshamn. PLF har tagit fram fyra olika cd-skivor som i sig är både sökbas och programvara.
- Det är väldigt enkelt att använda. Det är bara att sätta in cd:n i datorn och trycka på en knapp, säger Sam Blixt på PLF.

I fyra delar
För att folk ska slippa köpa hela det gigantiska registret med runt 2,7 miljoner poster, har de delat upp det i fyra delar. Första skivan omfattar Västervik och Vimmerbys kommuner samt delar av Östergötland. Andra skivan har Oskarshamns, Mönsterås, Högsby och Hultsfreds kommuner, plus delar av Jönköpings län (främst Vetlanda kommun). Den tredje skivan omfattar Kalmar, Nybro, Torsås och Emmaboda kommuner, Karlskrona, Ronneby samt östra delen av Kronobergs län. På den fjärde och sista cd-skivan finns hela Öland registrerat.
Sedan PLF gjorde klart via internethemsidor och i medlemstidningen att de skulle släppa registret, har det varit ett stor efterfrågan i hela länet. Redan nu har PLF sålt 650 skivor åt 360 personer, och mer lär det bli.
- Jag hade inte ens i mina vildaste drömmar trott att det skulle bli så lätt att sälja skivorna, säger Sam Blixt. Vår satsning har redan gått runt ekonomiskt.

Lätt att söka
Att söka i registret visar sig vara lätt. Det går att söka på en mängd olika variabler, bland annat på förnamn, efternamn, kön, födelsedatum och plats. Sam Blixt sticker inte under stol med hur stolt han är över registret.
- Det finns inget annat register i hela Sverige, ja kanske inte i hela världen, som har det här omfånget.

Jonatan HolgerssonJonatan Holgersson, jonatan.holgersson@barometern.se
0491-872 50