Släktforskardagar i Schwerin den 19-22 september 2003

Vid släktforskardagarna i Schwerin fanns omkring 250 föranmälda deltagare, som var där nästan hela tiden. Av dessa var över tjugo från Sverige, tre-fyra från vardera Danmark, Norge, Schweiz och Österrike samt enstaka deltagare från ytterligare några länder. Mer än tvåhundra kom från Tyskland, därutöver besökte flera hundra intresserade släktforskardagarna någon gång. 

Sveriges Släktforskarförbund, G-Gruppen, DIS, Demografisk Databas för Södra Sverige samt Landsarkivet i Lund demonstrerade de senaste databaserna och hjälpmedlen för släktforskare. De tyska deltagarna var mycket imponerade av och nästan avundsjuka på de hjälpmedel som vi har i Sverige. Det senaste hjälpmedlet som vi demonstrerade var ”Sveriges befolkning 1890”, en CD som Sveriges Släktforskarförbund och Arkion tagit fram. Den innehåller de 4,7 miljoner som bodde i Sverige 1890. Det bästa med denna skiva är dess möjligheter att identifiera personer. Man kan exempelvis söka efter alla Nils Peter som har en syster som heter Sara Margareta.

Vi demonstrerade även Sveriges befolkning 1970, Sveriges dödbok 1950-1999, Anbytarforum, Genline, Arkion, DIS-Byt, PLFs databas, Databasen för Södra Sverige, KGFs databas med flera hjälpmedel. Några tyskar från Berlin, Rostock, Ratingen och Jena ville ha kontakt med svenskar, som hade deras förfäder i sin släkt.

Har någon kännedom om följande personer är Ni välkomna med upplysningar kan jag vidarebefordra kontakten. Jag har adressen till alla.

Coopverdiebåtsmannen Anders Cederblad, Jordsläta, Gärdslösa, Kalmar län, född cirka 1743

Lars Johan Johnsson, född i något Berg?, Jönköpings län, 18380914

Släkten Björkquist från Gustavstorp, Mörrum

Personer med släktnamnet Tumpach

En rolig sak inträffade då en Holger Björkqvist från Rostock ville veta sin farfars fars syskon. Holgers farfars far hette Ola Nilsson Björkqvist och var född i Jämshög. Det gick inte att hitta någon Ola Nilsson i någon databas i Schwerin, men jag efterlyste syskon till honom i Anbytarforum under Jämshög på fredagen. När jag startade datorn på lördagsmorgonen hade jag fått svar från Ylva Silverbern, som i sin tur hittat alla Olas syskon i Maj-Britt Sundins databas. När Holger kom tillbaka från Rostock på lördagen blev han mycket glatt överraskad. Se bilden nedan.

Vi gjorde då på nytt efterlysningar efter barn till Olas syskon. Även denna gång fick vi svar från både Ylva och Maj-Britt. När jag kom hem till Oskarshamn på måndagskvällen hade de också hittat nu levande släktingar till Holger Björkqvist.
Jag kontaktade då Holger Björkqvist och frågade om han ville medverka i radioprogrammet, Gunnars värld. Han meddelade att det gick bra. När vi sände radioprogrammet på torsdagen den 25 september, hade jag ännu inte berättat för honom att vi hittat några släktingar. Vi ringde upp en kvinna i Göteborg, som var brylling eller fyrmänning med Holger. Även om många inte förstod samtalet mellan den tysktalande kvinnan och Holger gjorde det ändå succé.