Hobby - släktforskning

Min hobby är släktforskning, som jag sysslat med i över trettio år. Numera lägger jag ned det mesta av min fritid på ett projekt, som vi på Gunnar Källenius initiativ startade redan 1983 i Oskarshamn. 
Han ansåg, att genom att föra in födda, vigda och döda i Döderhults församling under 1700-talet på datamedier, för att senare behandla dessa data skulle vi kunna rekonstruera Döderhults svårlästa husförhörslängd för tiden 1766-1792.

Detta var embryot till Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum, PLF, Oskarshamn, som bildades 1987, med Gunnar Källenius som ordförande.

Sommaren 1984 gjorde jag med hjälp av dator och ett eget program, en almanacka för släktforskare, den hette Almanacka 1600 - 1999.

Orsaken var att när vi skulle registrera datum från gamla kyrkoböcker från 1600- och 1700-talet var inte datum angivet på vanligt sätt. Däremot fanns sön- och helgdagarnas latinska eller svenska namn.

I slutet av almanackan hade jag en uppställning av de latinska namnen och deras betydelse. Är Du intresserad av de latinska namnen kan Du klicka
här.

När personnumren infördes 1947 angav de tre första siffrorna efter strecket, var man bodde och för de som föddes 1947 eller senare, i vilket län man föddes. De som föddes i Kalmar län fick nummer mellan 290 och 319. Se för övrigt den tabell som Du får fram genom att klicka här. 1967 infördes kontrollsiffra.

Släktforskartidningen Glimten nr 1 från 1989, har några olika artiklar som handlar om PLF, mig och min hobby.

Om Du är allmänt intresserad av släktforskning titta på Släktforskarförbundets Anbytarforum eller Rötter.


Till första sida

Här finns det en länk till en beskrivning av boken "Folket i Döderhult på 1600-talet", författare till boken är Gunnar Källenius, Oskarshamn.

Boken kom den 15 december 1999.


Vill Du skriva ett brev till mig klickar Du här Telia

Till första sidan